Nu tegenwoordig vrijwel iedereen een mobiele telefoon met een databundel heeft, zijn er altijd mensen die over de bundel heengaan. Want voor alle applicaties heb je tegenwoordig natuurlijk internet nodig. Een filmpje kijken op Youtube, in contact blijven met vrienden op Facebook en een mailtje sturen naar een collega, overal is internet voor nodig. Als je thuis of kantoor bent, kun je doorgaans gebruik maken van WIFI, zodat je geen data uit je bundel gebruikt.
Maar ben je buiten of op een andere locatie, dan wordt het een ander verhaal. Dan gebruik je 4G. In het hele begin van het mobiele internet boden eigenlijk alle providers een sim only onbeperkt internet abonnement aan, maar dat is nu wel anders. De providers hebben nu, net zoals bij belbundels, vaak een limiet op het aantal MB’s dat je iedere maand kunt gebruiken. Helemaal niets mis mee natuurlijk, maar je moet er wel rekening mee houden. Vaak hebben de providers een applicatie waar je kunt zien hoeveel data je nog over hebt deze maand. Over de bundel heen gaan is natuurlijk ook een optie, maar dit is veel duurder dan vooraf inkopen.
Eigen telefoon regelen bij sim only
Tegenwoordig kiezen steeds meer consumenten ervoor om een sim only abonnement af te sluiten. Dat is een abonnement waar je enkel een sim kaart krijgt, waar je belminuten en data dus op staat. Dit is een flinke verandering ten opzichte van vroeger, dan sloot je eigenlijk altijd een abonnement inclusief telefoon af. Je betaalde hier ook flink voor.
Recentelijk is duidelijk geworden door een uitspraak van de rechter dat het eigenlijk om een persoonlijke lening ging. Consumenten werden dus eigenlijk bedonderd en sloten in feite een lening af voor de telefoon. Sinds deze uitspraak is er veel veranderd in de mobiele telefoon markt. Nu sluit je eigenlijk altijd een sim only abonnement af.
Wel is er nog steeds de mogelijkheid om een telefoon bij je abonnement te nemen, maar hiervoor sluit je dus echt een lening af. Je moet in de telefoonwinkel dan ook diverse zaken meenemen, zoals bijvoorbeeld een loonstrook of een ander bewijs van inkomen. Steeds vaker kiezen mensen er dan ook voor om voor een andere optie te gaan, namelijk een losse telefoon aan te schaffen. Dit is natuurlijk direct een grotere uitgave, maar je hebt dan geen lening nodig.